PAJOR MARIANN

Nekem az megy könnyen, hogy mások gondolatait
formába öntsem. Szavakba és mondatokba,
egy kicsit strukturáltan, egy kicsit
ünneplőbe öltöztetve.

beszédírás

A beszédírás nekem

A beszédírás számomra minden alkalommal egy álom. Egy olyan álom, amelynek várom a beteljesülését. Az álom ott kezdődik, amikor valakiben megfogalmazódik, hogy szeretne egy beszédet elmondani. Majd rájön, hogy ezt nem tudja elég jól megírni, mert:

  • nem szeret írni
  • nem tud írni
  • nem szeret fogalmazni
  • nem szeret gondolatokat strukturálni
  • nem érzi a lényegét a mondandónak
  • vagy nem találja a sajátjában.

Pedig mindenki gondolatának van súlya és lényege, csak ezt le kell jól fordítani. A jó itt nem pozitív vagy negatív kategória, hanem közös egyezőség (valamilyen közös metszet), közöttem és a megrendelő között. Ehhez pedig a készségen és az akaraton kívül kell a kémia is. Ezt nem tudjuk befolyásolni.

A beszédírás lényege

Beszédekkel mindenki találkozik, akár hallgatóként akár beszélőként. A beszédeknek üzenete van, a jó beszédeknek pedig megváltoztató ereje. Minden jó beszéd aktivizál, ezért nem mindegy, hogy a beszéd hogyan működik a jelenben, vagyis akkor amikor elmondásra kerül. Célunk kell, hogy legyen vele és az mi más lehet, mint a cselekvésre szólítás. A rossz beszéd pedig ennek éppen ellenkezőjét teszi, rombol és demoralizál az unottságán és szerkezetnélküliségén keresztül.

A jó beszéd nem hagy érintetlenül.

A jó beszéd harmonikus és szintetizál.

A jó beszédet a hallgatóság aktívan hallgatja.

A jó beszéd elgondolkodtat.

A jó beszéd rövid, tömör és megszerkesztett.

A jó beszédet jól kell megírni és még jobban kell elmondani.

Ha megszületett a beszéd, ott a beteljesülés, amikor az elmondásra kerül. Ekkor kiderül, hogyan hat a közönségre, a hallgatóinkra és nemcsak üzen valamit, hanem ahogyan nagy tanítóm és inspirátorom (Dr. Aczél Petra) mondta, ott és akkor valódi közösséget avat. Ez a cél. Ettől lesz a beszéd az, aminek szánjuk, megteremti a pillanat halhatatlanságát. Nekem itt fejeződik be az álom.

Azt üzenem mindenkinek, hogy akarjon igazán jó beszédeket mondani. Fontos lenne a társadalmunknak.